Rode Kruis-Vlaanderen
Bij het Rode Kruis helpen ze mee aan een betere wereld!
in samenwerking met het STEM-platform en
Als mensen ziek zijn of veel bloed verliezen tijdens een operatie moeten ze bloed bij krijgen om opnieuw gezond te worden. Het Rode Kruis neemt bloed af van gezonde mensen, zodat zieke mensen sneller kunnen herstellen. Wij gingen langs in het donorcentrum van het Rode Kruis om te weten hoe dat precies werkt.
Wie zijn hun STEMhelden?
- Katrijn (onderzoekster) doet research en bedenkt heel wat experimenten om mensen gezonder te maken. Als doctor in de gezondheidswetenschappen is zij een krak in het zoeken naar een oplossing bij grote onderzoeksvragen. Ze voert experimenten uit, is een held in data en publiceert haar bevindingen. Katrijn studeerde eerst wiskunde-wetenschappen en daarna biomedische.
- Fran (laborante) onderzoekt de bloedstalen van de donoren. Dat wil zeggen dat ze moet kijken of de bloedcellen van de donoren gezond zijn. Er mogen geen virussen of bacteriën in zitten. Anders zouden de mensen die bloed van hen krijgen er ziek van kunnen worden. Als tiener koos Fran voor biotechnische wetenschappen en later studeerde ze af in de medische laboratoriumtechnologie.
- Nele (hoofd Productie en Distributie) gaat samen met haar team de bloeddonaties verwerken. Dat wil zeggen dat het bloed verdeeld wordt in: (1) het plasma, (2) de rode bloedcellen, (3) de bloedplaatjes en (4) witte bloedcellen. In de middelbare school koos ze voor techniek en wetenschappen en daarna studeerde ze biochemie bij.
Bij het Rode Kruis helpen ze mee aan een betere wereld! Door nieuwe technologieën kunnen ze het bloed zo veilig mogelijk maken en het vlot tot bij de patiënt brengen.
Wat kan ik waar studeren?
Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem ‘leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.
Welke job kan ik later uitoefenen?
Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.
Ga nu al zelf aan de slag met STEM
STEM-projecten in de klas
Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.
Wil je meer weten?
in samenwerking met