De Luchtcomponent van Defensie
De luchtmacht is een vliegend bedrijf dat altijd paraat moet staan!
in samenwerking met het STEM-platform en
Het Belgisch leger werkt op zee, op het land en in de lucht. De luchtmacht is een vliegend bedrijf dat altijd paraat moet staan! Om mensen op zee te redden met de helikopter, als luchtpolitie met de gevechtsvliegtuigen, maar ook voor transport en zoveel meer. Het overgrote deel van hun werknemers heeft een technische opleiding gevolgd, maar ook intern kan je bij de luchtmacht heel wat leren.
Wie zijn hun STEMhelden?
- Kolonel Jeroen (basiscommandant) is de eindverantwoordelijke voor alles wat er op de basis in Kleine Brogel gebeurt. Hij stuurt dagelijks de teams op de vloer aan. Op de middelbare school volgde Jeroen Latijn-Wiskunde en later kreeg hij een specifieke officiers-en pilotenopleiding. Ook leerde hij heel wat bij door vormingen in het buitenland.
- Michélle (technicus) inspecteert het toestel voor en na elke vlucht. Soms moet er extra nazicht van het vliegtuig gedaan worden vb. Als een vogel in de motor vliegt. Via een camera op een beweegbare kabel, kunnen ze in de motor kijken. Net zoals bij een kijkoperatie! Omdat hun vliegtuigen binnen de 15 minuten in de lucht moet kunnen zijn, moet elk toestel technisch in orde zijn om paraat te staan. Michélle studeerde Industriële wetenschappen. Na het middelbaar ging ze op zoek naar een studierichting met veel techniek en zo kwam ze uit bij een opleiding als F16- technicus.
Door buitenlandse zendingen kan ik overal in de wereld terecht komen. Dat en de technische kant van mijn job, vind ik erg fijn. Met of zonder STEM-profiel kan je bij het leger altijd terecht!
- Bika (luchtverkeersleider) houdt contact met de piloten die dicht bij hen in de lucht vliegen of in het luchtruim zijn. Er zijn geen verkeersborden of lichten zoals op de baan. Dus zij praat met de piloten, zodat ze veilig kunnen landen en opstijgen. Bika volgde TSO en ging later naar het air traffic control center, waar ze vooral haar stage het leukste vond.
Wat kan ik waar studeren?
Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem ‘leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.
Welke job kan ik later uitoefenen?
Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.
Ga nu al zelf aan de slag met STEM
STEM-projecten in de klas
Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.
Wil je meer weten?
in samenwerking met