Image 1

Start je zoektocht in onze STEM videotheek

Deceuninck

Hoe verkleint Deceuninck de afvalberg?
in samenwerking met het STEM-platform en VRT logo

Bij Deceunick maken ze profielen voor ramen en deuren. Dat is de omlijsting die rond een raam of een deur zit. Ze doen dit zo duurzaam mogelijk! Maar wat heeft dat met STEM te maken? Wel, voor het ontwerpen en ontwikkelen van de raam- en deurprofielen hebben ze designers en ingenieurs nodig. Maar ook om machines te bedienen of te installeren, rekenen ze op heel wat technisch geschoold personeel.

Wie zijn hun STEMhelden?

  • Hannah (product manager) helpt bij het maken van de nieuwe raam- en deurprofielen. Hannah koos in het middelbaar voor moderne talen en volgde later een opleiding literatuur en letterkunde, maar studeerde ook marketing.
  • Julie (productmanager) is ook betrokken bij het maken van alle nieuwe raam- en deursystemen. Een profiel moet niet alleen mooi zijn. Het moet ook sterk en duurzaam zijn. Zij helpt het bedrijf om de afvalberg te verkleinen. Julie koos in het humaniora voor techniek wetenschappen en studeerde industrial designer bij.
  • Kevin (productie-opleider) leidt de nieuwe mensen bij Deceuninck op. Hij leert hen hoe je de machines moet opstarten en hoe je ermee moet werken. Ook leert hij hen problemen op te lossen. Dit doet hij in virtual reality. Kevin had een opleiding kunststoftechnieken aan het VTI.
  • Sofie (testingenieur) test de raam-en deurprofielen tegen storm, felle wind of grote temperatuurverschillen. Maar ook de sterkte en dus de veiligheid van het raam, wordt in het team van Sofie uitgetest. Als tiener Sofie had voornamelijk wiskunde en talen als schoolvakken. Aan de hogeschool koos ze voor productontwikkeling en industriële kunststofverwerking.

De raamprofielen bij Deceuninck worden gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal. Zo kunnen ze de afvalberg verkleinen. Het is voor hen belangrijk om, zowel bij het ontwikkelen als bij het uittesten van een raam-of deurprofiel, op veel knappe koppen met STEM-kennis te kunnen rekenen.

Deceuninck

Meer weten over

Deceuninck

Deceuninck

Das geniaal

Da's geniaal

Wat kan ik waar studeren?

Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.

Welke job kan ik later uitoefenen?

Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.

STEM-projecten in de klas

Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Wil je meer weten?

  • Een olie-en gasbedrijf

    Exxon Mobil 3

    Kijk binnen bij olie- en gasbedrijf ExxonMobil en kom snel te weten hoe ze gerecycleerde plastics testen.

    Ontdek meer over ExxonMobil
  • Chemische sector

    STE Mhelden BASF

    Breng een bezoek achter de schermen BASF en kijk hoe ze op een duurzame manier chemische producten maken.

    Ontdek meer over BASF
  • Sector van de halfgeleiders/micro-elektronica

    STE Mhelden Melexis

    Laat je rondleiden bij Melexis en kijk hoe microchips in elektrische auto’s en thermometers werken.

    Ontdek meer over Melexis
  • Een olie- en gasbedrijf

    STE Mhelden Total

    Stap binnen bij Total en ontdek hoe ze op een duurzame manier van olie afkomstig uit plastic afval nieuwe plastics maken.

    Ontdek meer over Total

in samenwerking met

VRT logoImage 1