De Medische component van Defensie
In het Belgisch militair ziekenhuis zorgen ze niet alleen voor militairen!
in samenwerking met het STEM-platform en
Defensie heeft een medische component en een militair ziekenhuis. In dat ziekenhuis zorgen ze niet enkel voor militairen. Nee! Ze doen ook aan wetenschap en onderzoek. Dat om de gezondheid van de soldaten te kunnen verbeteren en de gezondheid van ons als Belg. Er werken dus heel wat dokters, kinesisten, verpleegkundigen en laboranten.
Wie zijn hun STEMhelden?
- Dario (kwaliteitsverantwoordelijke) werkt in het militair hospitaal waar ze soldaten in het buitenland ondersteunen. Dit doen ze aan de hand van de wetenschap. Dario studeerde wetenschappen-talen en koos later voor sociale- en militaire wetenschappen. Ook heeft hij een opleiding in rampenmanagement en gezondheidszorg.
- Djinti (medische beeldvormer) staat in voor de medische keuring van de soldaten. Op de dienst radiologie nemen ze röntgenfoto’s waardoor ze binnen in het lichaam kunnen kijken en letsels kunnen opsporen. Djinti had voornamelijk economische en wiskunde vakken op de middelbare school en behaalde een bachelor in de Medische Beeldvorming.
- Damien (kinesist) volgt de prestaties van militairen op. Militairen kan je vergelijken met topsporters. Ze hebben een carrière van 20 tot 25 jaar lang en moeten dus goed kunnen presteren. In de middelbare school koos Damien voor talen (Latijn — Grieks), maar later ging hij meer de geneeskundige kant uit en studeerde hij motorische revalidatie en kinesitherapie. Ook volgde hij hospitaal management en een interne opleiding tot officier binnen Defensie.
- Christel (onderzoekster) zoekt in het labo naar oplossingen om infecties te bestrijden. Ze doet dat aan de hand van virussen die bacteriën kunnen vernietigen. Christel studeerde wiskunde-wetenschappen en werkt heel graag in het labo. Aan de universiteit koos ze voor biomedische wetenschappen.
In het militair hospitaal zijn ze ervan overtuigd dat de wetenschap de wereld beter én veiliger kan maken. Dat vooral op medisch en technisch vlak!
Wat kan ik waar studeren?
Je kan met deze vraag terecht in de Onderwijskiezer, de onderwijswebsite van de centra voor leerlingenbegeleiding waar onder meer alle STEM-opleidingen (vanaf het 2e leerjaar) op terug te vinden zijn. Dat geldt voor zowel het voltijds onderwijs, het systeem ‘leren en werken’ (deeltijds beroepsonderwijs, leertijd, duaal leren) als in het buitengewoon onderwijs.
Welke job kan ik later uitoefenen?
Wat wil je later worden? Die vraag heb je vast al vaak gehoord. Maar weet je ook het antwoord? Misschien heb je nog geen idee en dat is helemaal niet erg. Met onze tests (voor volwassenen) zoek je voor jezelf uit welke beroepen goed bij je passen.
Ga nu al zelf aan de slag met STEM
STEM-projecten in de klas
Hoe pak ik STEM aan in aan de klas? Hoe blijf ik mijn leerlingen inspireren? Daar geven Brightlab en partners graag een antwoord op. Met ons ruim aanbod aan innoverende STEM-opleidingen en andere STEM-initiatieven voor lager en secundair onderwijs bieden we voor elke leerkracht een aanpak. Samen stomen we jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.
Wil je meer weten?
in samenwerking met