Gratis

Food for the Future

Gratis online lezingenreeks
Zeespaghetti, insectenburgers, vlees uit een laboschaaltje, snacks op basis van bierafval… Dat klinkt… eh… lekker? Wen maar aan de gedachte, want binnen enkele decennia zou het weleens dagelijkse kost kunnen zijn. Niet omdat smaken veranderen, maar omdat we nu eenmaal op een meer duurzame manier met onze voedselbronnen moeten leren omspringen. Tijdens de gratis online lezingenreeks Food for the Future” geven we leerlingen van de derde graad ASO en TSO een exclusieve blik achter de schermen van onze hoogtechnologische en innovatieve voedingsindustrie.
Food for the Future
Zero waste

Op het menu

Maak kennis met drie fijnproevers en voedselexperten die zich vastbijten in de toekomst van de voedingsindustrie. Zij geven je leerlingen een voorproefje (letterlijk én figuurlijk) van wat er binnenkort op hun bord kan liggen. Een kleine waarschuwing: na deze video’s zouden je leerlingen weleens goesting” in een job in de voedingsindustrie kunnen krijgen!

Lowieze Lenaerts (Kombucha)

Over de gezondheidsbevorderende effecten van Kombucha werd al veel geschreven. Vast staat dat dit gefermenteerd drankje probiotica bevat: micro-organismen waarmee we onze darmflora en daarmee ook ons immuunsysteem ondersteunen. Met een betere spijsvertering en een betere afweer tegen ziekmakers als gunstig effect. Kombucha helpt ook bij het ontgiften en zou goed zijn voor de gewrichten. Een toverdrankje?

Lowieze onthult het mysterie. Net als Lore droomt Lowieze trouwens van haar eigen start-up.

Michelle Holtappels — StixFresh

Wist je dat het jaarlijkse afval van Europese gezinnen tot bijna 50% uit vers fruit en groenten bestaat? Om dit verlies tegen te gaan ontwikkelde StixFresh een sticker die fruit tot twee weken langer vers kan houden! Deze stickers bevatten stoffen van natuurlijke oorsprong die een beschermende laag rond het fruit vormen om zo de ontwikkeling van schimmels tegen te gaan. Hiermee werkt StixFresh aan een duurzame oplossing om voedselverlies te verminderen in onze maatschappij.

Karin Voordeckers (KU Leuven & VIB)

Heb je je al ooit afgevraagd waarom elk bier een specifieke smaak en geur heeft? Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is de gist die gebruikt wordt om het bier te maken: bij het omzetten van suikers maakt deze gist niet enkel alcohol (ook belangrijk natuurlijk!), maar ook verschillende aroma- moleculen. Het labo van prof. Kevin Verstrepen (KU Leuven – Vlaams Instituut voor Biotechnologie) verzamelt en kweekt gisten met uitzonderlijke (aroma-)eigenschappen.

Kom zeker eens een kijkje nemen (én ruiken!) en ontdek of jij de verschillende geuren kan herkennen!

In samenwerking met