Proef je met je gevoel?

Knapperig… glad… romig…
Eten kan glad, ruw, knapperig, romig, glibberig… zijn. Wetenschappers noemen dat de textuur’ van eten. Welke texturen kan chocolade hebben?
Proeven met je gevoel

Wat heb je nodig?

  • 15 gram chocolade
  • 3 kleine kommetjes voor de chocolade
  • Weegschaal
  • Thermometer
  • Maatbeker
  • Flesje water
Chocolade

Aan de slag!

Stap 1: Weeg drie keer 5 gram chocolade af in een kommetje. Steek 1 kommetje chocolade een uur in de koelkast.

Stap 2:
Is het uur voorbij? Neem dan één van de andere kommetjes en zet deze in de microgolfoven tot de chocolade gesmolten is. Let op: dat duurt niet lang!

Stap 3: Je hebt nu 3 kommetjes: eentje met chocolade op koelkasttemperatuur, eentje op kamertemperatuur en eentje die opgewarmd is. Meet de temperatuur van de chocolade in elk kommetje.

Stap 4: Hoe denk je dat de textuur van de chocolade in elk kommetje zal zijn? Test het uit. Neem de chocolade van het eerste kommetje in je mond. Slik het niet meteen door, maar voel eraan met je tong en je lippen. Hoe is de textuur in de mond?

Stap 3:
Noteer nauwkeurig wat je voelt in onderstaande tabel. Test dan de volgende kommetjes uit. Drink steeds een glas water tussendoor.

Temperatuur van de chocolade

Hoe denk ik dat de textuur zal zijn?

Hoe is de textuur?

Wat gebeurt er?

De temperatuur verandert de textuur van chocolade. Dat kan ervoor zorgen dat je het lekkerder of minder lekker vindt.

Hoe zit dat?

De textuur bepaalt mee of je iets lekker vindt. Je kan er zelfs uit afleiden of je eten vers is of niet. Chocolade is hard, maar smelt in je mond tot een romig tussendoortje. Verse zandkoekjes zijn hard, oude koekjes worden zacht. Vers brood is mals en zacht, oud brood is droog en hard. Verse sla is knapperig, oude sla is eerder verlept. Ken jij nog voorbeelden?

Onze tong is ontzettend goed in het voelen van verschillen in textuur, en de temperatuur beïnvloedt die duidelijk. Chocolade is lekker zacht bij lichaamstemperatuur en voelt recht vanuit de koelkast veel minder lekker aan. Een koude vleessaus voelt vies blubberig, heel anders dan warme saus.

Waar kom je dat nog tegen?

Wil je jonge kinderen hun eten laten opeten? Dan is de textuur van het eten heel belangrijk, veel meer dan de kleur of de smaak.

Dat vonden wetenschappers die kinderen van 2,5 en 4 jaar eerst lekkere yoghurt met frambozensmaak lieten eten. Nadat ze de roze yoghurt hadden gegeten, kregen ze een andere kleur yoghurt met dezelfde smaak. Dat lepelden ze even graag op.

En ook toen de onderzoekers de smaak van de roze yoghurt in appel of citroen veranderden, aten ze het lekker op. Maar… als de textuur werd veranderd door er stukjes framboos of frambozenpulp aan toe te voegen, dan lieten de meeste kinderen hun yoghurt staan.

Yoghurt
Wetenschap en techniek:
1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
1.9 De leerlingen kunnen de functie van de zintuigen, het skelet en de spieren op een eenvoudige wijze verwoorden.