Opgelet!
Vraag steeds hulp aan een volwassene.
Wat heb je nodig?
- Waterkoker
- Koelkast in de buurt
- Glazen plaat
Je kan de waterkoker ook vervangen door een kookpot en kookvuur.
Op het doe-blad onderaan deze pagina vind je een extra oefening. Het materiaal daarvoor staat in het doe-blad zelf vermeld.
Aan de slag!
Vooraf: Leg de glazen plaat een nacht in de koelkast.
Stap 1: Doe het water in de pot of in de waterkoker.
Stap 2: Breng het water aan de kook.
Stap 3: Haal de glazen plaat uit de koelkast. Houd ze een beetje schuin boven de waterkoker of boven de pot met water. Wat gebeurt er met het water?
Wat gebeurt er?
Als je lang genoeg wacht, zie je dat het begint te ‘regenen’. Er vallen waterdruppels van de plaat.
Hoe zit dat?
Het water wordt warm en verdampt. Als de waterdamp de koude glasplaat raakt die je erboven houdt, koelt het weer af. Hoe kouder, hoe meer de waterdeeltjes elkaar gaan opzoeken. Zo ontstaat er een mistlaagje tegen de koude plaat en worden er kleine druppeltjes gevormd.
Het proces blijft doorgaan. Er komen steeds meer waterdruppels bij. De druppels op de plaat versmelten met elkaar en worden groter. Wanneer de waterdruppels te zwaar zijn geworden om aan de plaat te blijven hangen, vallen ze terug in de pot. En zo begint het weer opnieuw.
Opgelet! Wat je ziet opstijgen uit de kookpot, is waterdamp die al een beetje afkoelde en heel kleine druppeltjes heeft gevormd in de lucht, net zoals een wolk. Echte waterdamp of stoom kan je eigenlijk niet zien.
Leuk proefje?
Stop dan zeker niet met experimenteren. Met ons doe-blad kan je thuis of in de klas naar hartenlust meer ontdekken over dit bijzondere proefje.
Dit doe-blad is geschikt voor kinderen van 10 t.e.m. 12 jaar.
Waar kom je dat nog tegen?
Dit proces gebeurt ook elke dag in de natuur en noemen we de kringloop van het water.
Het water van meren, rivieren en oceanen verdampt door de zon. Zo gaat er waterdamp de lucht in. Hoe hoger in de lucht, hoe kouder het wordt. Door die koude gaan de waterdeeltjes dichter en dichter bij elkaar zitten en steeds grotere druppels vormen. Al die waterdruppels samen kunnen we zien als een wolk. Wanneer de druppels te zwaar worden, vallen ze naar beneden als regen.
Alleen gaat in de natuur het proces natuurlijk veel trager. Dat komt omdat we maar zelden de kooktemperatuur van water bereiken.
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht