Wat heb je nodig?
- 2 colaflessen van 1,5 liter
- Scherp mes
- Boor
- Lijmpistool
- Korte darm
- Lange darm (10 meter)
- 2 krokodillenklemmen
- Eventueel: opblaasbaar zwembadje
Om dit proefje te doen heb je een hoogteverschil van zo’n 10 meter nodig. Je moet dit dus in een gebouw doen waarin je de darm kan uitrollen van de eerste verdieping naar beneden.
Op het doe-blad onderaan deze pagina vind je een extra oefening. De materialen daarvoor staan in het doe-blad zelf vermeld.
Aan de slag!
Stap 1: Snijd de bodem van de colaflessen.
Stap 2: Boor een gat in de doppen van de colaflessen.
Stap 3: Steek telkens een darm door de dop van de colaflessen.
Stap 4: Ga met het lijmpistool rondom de darm tegen de dop, zodat die goed vast zit en er geen water langs ontsnapt.
Stap 5: Klem met de krokodillenklemmen de darmen zo vast dat er geen water door kan.
Stap 6: Vul de flessen met water.
Stap 7: Ga op een eerste verdieping staan en ontrol de lange darm tot hij beneden is. Let op: de darm mag niet op de grond liggen.
Stap 8: Houd je flessen uit het raam op de eerste verdieping. Of, wanneer je dit binnen doet: zet een opblaasbaar zwembadje klaar op de plaats waar het water uit de darmen gaat komen.
Stap 9: Je gaat zodadelijk de krokodillenklemmen loslaten. Welke douche blijft het langst lopen, denk je? Maak ze tegelijkertijd los en kijk goed.
Als alternatief voor de krokodillenklemmen, kan je de darmen ook op andere manieren afsluiten. Zo kan je bijvoorbeeld een knik in de darm maken of er een kraantje tussen plaatsen.
Wat gebeurt er?
De douche met de kortste darm blijft het langste lopen.
Hoe zit dat?
In elke vloeistof ontstaat druk. Hoe dieper je gaat, hoe meer druk je ervaart. Denk maar aan de druk op je oren die je voelt als je naar de bodem van het zwembad duikt. Hoe hoger de waterkolom boven je, hoe groter de druk.
Bij de korte slang is er minder afstand tussen het wateroppervlak en het uiteinde van de darm. De hoogte van de waterkolom is kleiner en dus drukt het water onderaan minder hard. En hoe minder hard het water drukt, hoe trager het eruit loopt.
Leuk proefje?
Stop dan zeker niet met experimenteren. Wat als je twee flessen met een andere vorm gebruikt? Met ons doe-blad kan je thuis of in de klas naar hartenlust meer ontdekken over dit bijzondere proefje.
Dit doe-blad is geschikt voor kinderen van 10 t.e.m. 12 jaar.
Waar kom je dat nog tegen?
Wil je het diepste van de oceaan verkennen, kilometers onder het wateroppervlak? Dan heb je een stevige duikboot nodig. Eentje die bestand is tegen de enorme druk.
De Amerikaanse avonturier Victor Vescovo dook het allerdiepst: 10927 meter. Dat deed hij met de onderzeeër Limiting Factor. Die duikboot heeft een 9 centimeter dikke romp van titanium.
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht