Opgelet!
Als leerkracht maak je best het rodekoolsap op voorhand voor je leerlingen.
Wat heb je nodig?
Voor het rodekoolsap:
- 1 rode kool
- Mes en snijplank
- 2 kookpotten
- Kookplaat
- Water
- Zeef
Voor het experiment:
- 3 glazen
- Azijn
- Afwasmiddel
- Eventueel nog andere vloeistoffen om te testen (bv. cola)
Aan de slag!
Voor het rodekoolsap:
Stap 1: Snijd de rodekool in fijne stukjes.
Stap 2: Doe de stukjes in een kookpot en voeg water toe tot ongeveer de helft van de rodekool onder water staat.
Stap 3: Laat de rodekool 10 minuten koken.
Stap 4: Zet de zeef op de tweede kookpot. Als het rodekoolsap is afgekoeld, giet je het door een zeef.
Voor het experiment:
Stap 1: Doe wat rodekoolsap in de glazen water. Wat zou het effect zijn op de kleur als je hier het zure azijn aan toevoegt, denk je? Of afwasmiddel?
Stap 2: In het eerste glas voeg je wat azijn toe.
Stap 3: In het tweede glas voeg je wat afwasmiddel toe. Het derde glas is het“controle-glas”.
Stap 4: Je kan nu nog extra glazen vullen met rodekoolsap en daar andere vloeistoffen aan toevoegen. Zo kan je de zuurtegraad van de vloeistoffen testen.
Wat gebeurt er?
Puur rodekoolsap heeft een paars-blauwe kleur, zoals rodekool in de winkel. Giet je er azijn in, verkleurt het roze-rood. Het rodekoolsap waar je het afwasmiddel hebt bij gedaan, krijgt een groenige kleur.
Hoe zit dat?
Van sommige producten weet je zo of ze zuur zijn of niet. Citroensap en azijn bijvoorbeeld, zijn zure vloeistoffen.
Zure dingen smaken niet alleen zuur, ze hebben ook andere typische eigenschappen. Zuren kunnen bijvoorbeeld de kleur van sommige plantaardige materialen veranderen. Zo verandert een zuur de kleur van rodekoolsap van paars naar rood.
Er bestaan ook stoffen die het omgekeerde doen, bv. zeep. Ze kunnen rood rodekoolsap terug een paarse kleur geven. Zulke stoffen noemen we basen. Voeg je nog meer van zo’n base toe, dan wordt het rodekoolsap groen. Sommige stoffen, water bijvoorbeeld, veranderen de kleur van rodekoolsap niet: ze zijn neutraal.
Een rode kool die je in de winkel koopt, is eerder paars. Tijdens het bereiden van rode kool wordt er vaak wat azijn of zure appeltjes aan de rodekool toegevoegd. Zo verandert de kleur van paars naar rood!
Waar kom je dat nog tegen?
Ook in vergeet-me-nietjes zit een kleurstof die van kleur kan veranderen. In een neutrale bodem is de kleur van hun bloemen lichtblauw. Maar staat een vergeet-me-nietje in zure grond? Dan verandert de kleur naar roze.
Leuk proefje?
Met ons doe-blad kan je thuis of in de klas naar hartenlust meer ontdekken over dit bijzondere proefje.
Dit doe-blad hoort bij de scholenshow“Kleureka” en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Ben je leerkracht?
Na dit proefje ben je weer een stap dichter bij de realisatie van enkele ontwikkelingsdoelen en/of eindtermen:
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht