Dit jaar start de spannende wetenschappelijke missie: Destination Earth. Een Europees project dat een digitale kloon van onze planeet creëert. Die moet onthullen welke rol de mens en de natuur spelen in de toekomst van de aarde. Op onze digitale tweelingplaneet kunnen wetenschappers verschillende ‘wat als-scenario’s’ onderzoeken: wat gebeurt er als we volledig overschakelen naar groene energie? Wat als we fossiele brandstoffen blijven verbranden? Wat doet dat met de ijskappen, de zeespiegel, de voedselvoorziening, …?
Niet nieuw, wel groots
Het idee van een digitale tweeling is niet nieuw: in de jaren ‘70 had ruimtevaartbedrijf NASA al verschillende simulators, waarin ze omstandigheden in ruimteschepen konden nabootsen. Daardoor konden ingenieurs op aarde het incident met de Apollo 13 (waarbij een zuurstoftank in volle vlucht ontplofte) razendsnel oplossen. Maar de héle wereld klonen is een enorme klus: er moeten gigantisch veel data verzameld en aan elkaar gelinkt worden.
Voor Destination Earth zijn er dan ook een supercomputers nodig, met een enorme rekenkracht en artificiële intelligentie. Momenteel is er nog een gebrek aan computers met voldoende kracht om een model van de aarde met een resolutie van 1 kilometer te hosten. Daarom wordt er volop ingezet op de ontwikkeling van een ‘exascale computer’: een supercomputer die meer dan een triljoen berekeningen per seconde kan uitvoeren. Tot die tijd zal Destination Earth uitgevoerd worden op de bestaande supercomputers.
Energieslurpende kloon
Door de enorme hoeveelheid computerkracht die de digitale tweeling nodig heeft, zal de virtuele kloon ontzettend veel energie slurpen. Een beetje lastig: de computer is bedoeld om de aarde te redden, maar zal tegelijkertijd ook veel van onze aarde vergen. De onderzoekers zijn daarom van plan om de supercomputer te bouwen op een locatie waar hij volledig op groene energie kan draaien. Zo blijft de impact eerder beperkt.
Blik op de toekomst
De onderzoekers hopen dat er tegen 2025 zo’n vier of vijf gedeeltelijke digitale tweelingen draaien. Die willen ze tegen 2030 samenvoegen, zodat er één volledige digitale tweeling van de aarde ontstaat. Die moet het effect van verschillende milieu- en klimaatscenario’s dan in beeld brengen en ons de juiste keuzes voor de toekomst helpen maken.
Deze blog kadert binnen de duurzame ontwikkelingsdoelstelling: Klimaatactie (SDG13). Als SDG Voice 2021 laat Technopolis jullie graag kennismaken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s).
Meer info op: https://www.sdgs.be/nl/
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht