Waarom word je 'hangry'?

Je maag knort en dat maakt je knorrig!
Een knorrende maag. Het is voor sommigen al voldoende om hun al hun geduld te verliezen en flink chagrijnig te worden. Klinkt herkenbaar? Vast wel! Dit gevoel wordt op sociale media vaak aangeduid met de term hangry’; een samentrekking van hungry’ en angry’. Maar hoe komt het nu dat we onze cool’ verliezen als we honger hebben?
Shutterstock 481988656

Eerst en vooral: hangry is geen dramaqueen-reactie. Het gevoel bestaat echt. Het is universeel en wetenschappelijk te verklaren. De voornaamste reden waarom we ermee te kampen krijgen, is een te lage suikerspiegel.

Grrrrrrrr glucosetekort

Hebben we al even niet gegeten? Dan zakt het glucosegehalte in ons bloed. En laat die vorm van suiker nu net een belangrijke energieleverancier zijn. Onze hersenen komen op een lager pitje en kunnen zich niet meer goed concentreren en — lastiger nog — onze emoties niet goed controleren. De belangrijkste processen, zoals ademen en bewegen, krijgen voorrang op functies zoals zelfbeheersing, waardoor we sneller vloeken of uitvliegen.

Dat een laag glucosegehalte je uit je sloffen doet vliegen, bewezen Amerikaanse onderzoekers. Ze registreerden de bloedsuikerspiegel van 107 getrouwde stellen en gaven elke deelnemer een voodoopop mee naar huis. De opdracht: elke avond moesten ze spelden in die pop steken. Hoe meer spelden? Hoe bozer ze die dag op hun partner waren. Wat bleek? Wie s avonds een lage bloedsuikerspiegel had, ramde opmerkelijk meer spelden in de voodoopop. De deelnemers met de minste suikers in het bloed, staken gemiddeld zelfs dubbel zoveel naalden in de pop dan de deelnemers met de meeste suikers in het bloed.

Stressfactor

Onze lage bloedsuikerspiegel is niet het enige wat ons hangry maakt. Bij honger komen stresshormonen zoals cortisol vrij en ook dat zorgt ervoor dat we sneller geïrriteerd raken. Dat ondervonden onderzoekers van de University of North Carolina toen ze 236 studenten, van wie de helft niet gegeten had, een lange oefening op de computer lieten maken. Vlak voor het einde van de test crashte de computer en stak de docent de schuld ervan op de student. Bij de hongerige deelnemers wekte de docent heel wat meer haatgevoelens op dan bij hun niet-hongerige collega’s.

Negatieve katalysator

Ook wie al negatieve gevoelens heeft, is extra knorrig als zijn maag knort. Dat toonden diezelfde onderzoekers uit North Carolina door zo’n 400 mensen een reeks afbeeldingen te laten zien die een positieve, negatieve of neutrale emotie opwekten. Daarna kregen ze een beeld te zien waarbij ze hun eigen gevoel moesten omschrijven: opgewekt of ellendig? Wie honger had en eerst een negatieve afbeelding had gezien, antwoordde veel vaker ellendig’ dan de andere deelnemers.

Overlevingsmechanisme

Toch mag hangry niet alleen maar als een negatieve emotie gezien worden. Wetenschappers wijzen erop dat het in de oertijd zelfs een belangrijk overlevingsmechanisme was. We moesten toen immers wel wat agressie tonen om ons avondmaal te vangen en dat niet te laten afpakken door anderen. 

Maar aangezien we vandaag niet meer hoeven te vechten om onze maag te vullen, raden we je aan om toch maar gewoon een snack op zak te steken en het hangry-gevoel tijdig te bestrijden. Je medemens zal je dankbaar zijn.