Waarom valt Chinees Nieuwjaar op een andere dag?

Een jaar dat in februari begint en dertien maanden heeft? Leg me dat eens uit…
Firework2

Around the sun in 365 days 

Om te begrijpen waarom Chinees Nieuwjaar niet samenvalt met ons’ Nieuwjaar, moet je weten dat wij de Gregoriaanse kalender volgen. Het is de opvolger van de Juliaanse kalender, die dan weer een herwerking was van de Egyptische kalender. De Egyptenaren hadden al heel vroeg door dat de aarde er ongeveer 365 dagen over doet om een cirkel rond de zon te maken. Al dachten zij wel dat het omgekeerd ging. 

Wat is een schrikkeldag? 

Een werkelijke omwenteling rond de zon duurt echter ongeveer 365,24 dagen. De Juliaanse kalender voerde daarom elke vier jaar een extra schrikkeldag in om deze tijd in te halen. Op die manier duurde het jaar gemiddeld 365,25 dagen. Omdat dat dan weer iets te lang was, werd de Gregoriaanse kalender ingevoerd. Hierin hebben eeuwjaren geen schrikkeldagen, tenzij dat eeuwjaar deelbaar is door 400. Concreet wilt dat zeggen dat bijvoorbeeld 1600 en 2000 schrikkeljaren zijn, maar 1900 en 2100 niet.

Ligt China dan op een andere planeet? 

China draait niet sneller of trager rond de zon. Zij maken gebruik van een lunisolaire kalender. Zoals het woord zelf al zegt wordt er bij deze kalender gekeken naar zowel de maan als de zon. Een nieuwe maand begint altijd na een nieuwe maan (= als je de maan niet ziet). Maar twaalf maanmaanden’ zijn slechts 354 dagen. Veel korter dus dan de gewenste 365,24 dagen. Daarom is er zowat elke drie jaar een schrikkelmaand nodig om niet achter te lopen. Dat wil zeggen dat in China iedereen af en toe een dertiende maand heeft! 

Nieuwjaarke zoete, een draak heeft vier voeten 

De eerste dag van de Chinese kalender valt doorgaans samen met de tweede nieuwe maan na de winterwende (= de kortste dag van het jaar). Deze valt altijd tussen 21 januari en 20 februari. Volgens een legende stak er vroeger tijdens de nieuwjaarsperiode een monster de kop op dat vee en mensen at. Een dappere man ontdekte dat je het kon afschrikken met veel licht, lawaai en rode spullen. Traditioneel staan zowel vuurwerk als de kleur rood nog altijd centraal op Chinees Nieuwjaar.