Wie thuis een douchegordijn heeft, kent het zeker: van zodra je de kraan opendraait, wappert het plastic gevaarte je kant op en plakt het zich tegen je lijf. De oorzaak is een drukverschil: achter het douchegordijn is de druk lager dan in de rest van de badkamer, waardoor het gordijn daarnaartoe beweegt.
Wat veroorzaakt het drukverschil?
Doordat je het douchegordijn dichtschuift en de warmwaterkraan opendraait, maak je een soort van kacheltje met schoorsteen van je douchecabine. Het warme water warmt er de lucht op, die uitzet en opstijgt. Net als in een schoorsteen ontstaat er daardoor onderaan een lagedrukgebied dat (koude) lucht zal aanzuigen van buiten de douchecabine. En het gordijn volgt.
Ook bij koud water?!
We horen het de slimme lezers al denken: het kan niet alleen aan dat warm water liggen. Want ook wanneer er koud water stroomt, wordt het douchegordijn naar binnen getrokken. Inderdaad: naast het schoorsteen-effect spelen er nog enkele fenomenen een rol bij het aanzuigen van het gordijn. Waarschijnlijk versterken al deze effecten zelfs elkaar.
De wet van Bernoulli
Ook de Zwitserse natuurkundige Daniel Bernoulli zit er voor iets tussen. Of toch de door hem beschreven ‘wet van Bernoulli’. Die stelt dat lucht die sneller gaat een lagere druk heeft. Omdat het stromende water uit je douchekop de lucht in de douchecabine in beweging zet, is de luchtdruk daar dus lager dan in de rest van je badkamer. Daardoor wordt je douchegordijn in je cabine gezogen.
De horizontale vortex
Een andere boosdoener kan een soort van mini-orkaan in je douche zijn. Dat ontdekte professor David Schmidt in 2001 tijdens een douchegordijnenonderzoek aan de University of Massachusetts. Via een computermodel, waarbij hij een douchecabine digitaal opdeelde in 50.000 vakjes, ontdekte hij hoe de lucht precies beweegt in de badkamer. Wat blijkt? De waterstraal die uit de douchekop komt, veroorzaakt een horizontale vortex. Het centrum van die werveling heeft — net als bij een orkaan — een lage druk, waardoor het je douchegordijn naar binnen trekt.
Nooit meer een klevend douchegordijn
Oké, een plakkend douchegordijn is niet het einde van de wereld. Maar geef toe, het is heel wat leuker douchen zonder die kleverige plastic aan je lijf. Je kunt zo’n klevend gordijn gelukkig voorkomen door er gewichtjes aan te hangen, of door de natuurkundige in je naar boven te halen. Want nu je weet dat de oorzaak een verschil is in de luchtdruk binnen en buiten je douchecabine, kan je het drukverschil kleiner maken door je gordijn niet volledig te sluiten. Een kiertje van zo’n tien centimeter is voldoende. Alleen oppassen dat je de badkamer niet helemaal nat spet.
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht