Suikermaïs is een populair product in de Verenigde Staten: het wordt er massaal geteeld en verkocht. Maar die maïs valt ook in de smaak van vogels. Zij scheuren de bladeren van de maïskolven en pikken links en rechts wat korrels mee. De schade aan de velden en de oogst loopt zo al snel op.
Kanonnen
De meest gebruikte methode om de suikermaïs te beschermen tegen de vogels zijn vogelschrikkanonnen. Hun knallen laten de vogels schrikken, waarna ze op de vlucht slaan. Om te vermijden dat ze daarna nog terugkeren, worden de kanonnen meermaals per dag afgevuurd, en dat dagenlang – vanaf het moment dat de maïs aantrekkelijk wordt voor de vogels totdat die geoogst wordt. De meeste boerderijen vuren van begin juli tot in september regelmatig hun kanonnen af, wat meteen het grootste nadeel van deze vogelbestrijdingsmethode vormt: hoe makkelijk ze ook op grote schaal inzetbaar zijn, de kanonnen veroorzaken erg veel geluidshinder voor de omwonenden.
Ballonnen
Een minder hinderlijk alternatief – voor de buren althans – zijn visuele afschrikmiddelen. Voor vogels is hun zicht immers het allerbelangrijkste zintuig: ze gebruiken hun ogen om te navigeren, voedsel te vinden, bedreigingen op te sporen, … Er worden dan ook al langer visuele afschrikmiddelen zoals enge ballonnen en vogelverschrikkers ingezet, alleen verliezen die snel hun effectiviteit als ze niet voldoende verplaatst worden. En dat kost de boeren dan weer veel tijd en moeite.
Laser-vogelverschrikker
Een oplossing die de laatste jaren meer en meer de interesse van de maïsboeren wekt, is de laser. Een laserstraal kan vogels wegjagen van de velden. Zwaaien met een hand-laser werkt prima … alleen keren de vogels steevast terug zodra de laser wordt opgeborgen.
En toen ontstond het idee voor geautomatiseerde laser-vogelverschrikkers. Géén geluidsoverlast, géén handenarbeid, wél een angstaanjagende ‘oog’! Wetenschappers aan de Universiteit van Rhode Island besloten dit te testen: ze ontwierpen een draagbare robotverschrikker op batterijen die continu een groene laserstraal over het veld kon laten bewegen.
Minder schade
Tussen 2017 en 2020 werd de laser-vogelverschrikker op de maïsvelden van Rhode Island ingezet. Er werd telkens één helft van het veld door de laser beschenen, terwijl de andere helft – bij wijze van controle – ongemoeid bleef. De resultaten na drie jaar waren duidelijk: bij de laser-vogelverschrikker verminderde de schade aan de suikermaïs aanzienlijk.
Het enige wat de boer dus tegen een vogelplaag moet doen, is een robot-vogelverschrikker met laseroog installeren, tijdig zijn batterijen vervangen … en misschien een heg rond zijn veld planten zodat de buren geen slapeloze, angstaanjagende nachten tegemoet gaan.
Bron:
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht