De Perseïden: de mooiste van alle sterrenregens!

Tien tips voor een geslaagd nachtje Perseïden-kijken
Elk jaar is het voor sterrenkundigen en liefhebbers van hemelverschijnselen aftellen naar augustus. In die maand speelt er zich namelijk een adembenemend spektakel af aan de hemel: de Perseïden. De Perseïden is een meteorenzwerm en wordt beschouwd als één van de allermooiste sterrenregens’. Elk uur scheren er vaak tientallen vallende sterren per uur door het nachtelijke luchtruim. Een must-see dus, maar hoe zorg je ervoor dat je dit prachtige schouwspel optimaal kan meemaken? Check deze 10 tips!
Schermafbeelding 2020 08 04 om 15 31 25

Zoek het donker op
Hoe donkerder, hoe meer kans dat je de meteorenregen kan waarnemen en hoe feller de vallende sterren zullen schitteren. Ga daarom op zoek naar een donker plekje. Best een uitdaging, want door de lichtvervuiling in België is het soms knap lastig om een écht donkere spot te vinden. Gelukkig kan je dankzij deze kaart het donkerste plekje in jouw buurt opsporen!


Mijd de maan!

Hoe mooi ze ook is, de maan kan een flinke spelbreker zijn bij het bekijken van de Perseïden. Hoe meer ze verlicht is, hoe meer ze het zicht kan belemmeren. Wees dus voorbereid en kijk via deze tabel wanneer ze precies opkomt. Zo kom je nooit voor on(m)aangename verrassingen te staan

Zoek naarmaanschaduw
Om je kansen op een onvergetelijk luchtspektakel te vergroten, zoek je best een stuk maanschaduw’ op. Die kan aardig uitgestrekt zijn laat in de avond en vroeg in de ochtend (bij het opkomen en ondergaan van de maan). Daarom is het altijd een goed idee om op zoek te gaan naar een open veld dat omzoomd is door een hoge haag of boskant. Vraag wel altijd even om toestemming.


Relax, neem je tijd
Wil je écht genieten van het schouwspel? Trek er dan minstens een uur voor uit. Meestal verschijnen de meteoren in reeksen met tussenin rustige momenten. Maar ook je ogen hebben tijd nodig: pas na 20 minuten hebben ze zich volledig aangepast aan het donker. Wil je toch verlichting in de buurt, gebruik dan rood licht. Op die manier vermijd je dat je ogen verblind raken en zich weer helemaal opnieuw moeten aanpassen.

Timing is alles!
De meeste meteorenzwermen laten zich het best bewonderen ná middernacht en de Perseïden zijn daar geen uitzondering op. Om er zeker van te zijn dat je op tijd naar boven begint te turen, raadpleeg je best deze site.

Kijk in de juiste richting
Bij een meteorenzwerm vertrekken alle meteoren vanuit hetzelfde punt in de lucht. Bij de Perseïden is dat in de buurt van het sterrenbeeld Perseus (de zwerm heeft zijn naam dan ook niet gestolen), nabij Cassiopeia. Gebruik een sterrenkijker app om met je smartphone de juiste richting te bepalen. Met de gratis app Night Sky Lite kan je op elk moment van de dag zien wat er zich in de ruimte om je heen bevindt.

Het sterrenbeeld Perseus (Till Credner @ Wikipedia CC-BY3.0)

Verrekijker? Niet nodig!
De verleiding is misschien groot om een verrekijker – of zelfs een telescoop – te gebruiken om van de meteorenzwerm te genieten, maar met die hulpmiddelen kan je wel eens van een kale reis terugkomen. De meteoren vertrekken immers in alle richtingen, zijn vrij klein en lichten maar heel kort op, waardoor je met een verrekijker simpelweg in tijd gepakt wordt.

Maak foto’s
Een vallende ster op foto vast te leggen, kan dat? Absoluut! Zeg nu zelf, het zou toch zonde zijn om zo’n prachtig fenomeen niet te kieken? Gebruik bij voorkeur een breedhoeklens en draai het diafragma helemaal open (hoe kleiner het f‑getal, hoe beter). Zet de ISO-waarde zo hoog als je toestel toelaat, zonder dat je foto’s teveel ruis vertonen. Stel scherp op de helderste ster (als dat niet lukt, draai de scherpstelring dan naar oneindig en vervolgens een paar millimeter terug in de andere richting) en maak een aantal testfoto’s met verschillende sluitertijden (1015, 30 seconden). Gebruik zeker een statief en beperk trillingen tot het minimum door de timer te gebruiken of – nog beter – een afstandsbediening. En dan: fotograferen maar. En hopen dat er een lucky shot bij zit!


Cosiness is key!

Aangezien het wel een tijdje kan duren eer het spektakel begint, maak je het jezelf best comfortabel. Een ligstoel is geen overbodige luxe als je langdurig gaat sterrenkijken. Door de koele nachttemperaturen, raden we ook aan om een dekentje mee te nemen. Om het helemaal cosy te maken, kan je chips, popcorn en iets te drinken voorzien. Oh ja, vergeet geen muggenspray! 

Maak indruk op je vrienden
Wil je écht indruk maken tijdens het Perseïden-kijken? Leg dan aan je vrienden uit wat een meteoor precies is. Dat gaat zo: een meteoor is een klein rotsblokje, een meteoroïde, dat aan hoge snelheid onze atmosfeer binnendringt. Daarbij drukt het de lucht voor zich extreem samen, waardoor die lucht opwarmt en de atmosfeer op die plaats oplicht. Zo simpel!