Social QUIZtancing!

Een nieuwe videoreeks met verrassende vragen én antwoorden!
Waarom is naar het toilet gaan op een festival zo moeilijk? Waarom heb je altijd rode ogen op feestjesfoto’s? Kan je horen zonder je oren? Zonder nieuwsgierigheid geen wetenschap! Daarom trekken we in onze nieuwe reeks Social Quiztancing’ de straat op en zoeken we antwoorden op verrassende quizvragen. Lachen verzekerd!
Schermafbeelding 2020 07 10 om 16 50 30

Naar het toilet op festivals: altijd miserie!
Het is een chemische hel: het dixi-toilet op het festivalterrein. Niemand brengt het graag een bezoekje. Een snelle plasbeurt? Dat lukt vaak nog net, maar waarom — en we vragen dit voor een vriend — is het zo moeilijk om je er even in alle glorie te laten gaan?

Het heeft alles te maken met stress. Je zit helemaal niet op — pun intended — je gemak. En daardoor maakt je lichaam zich klaar om te vluchten: je bloeddruk stijgt, je hartslag verhoogt, je spieren spannen zich aan, … Je lijf maakt het stresshormoon cortisol aan, en een teveel daaraan heeft invloed op je maag en darmen.


Hoe kan je horen… zonder oren?

Om naar muziek of een uitleg te luisteren, heb je je oren nodig. Maar wat als we je zouden vertellen dat je ook kunt horen met een ander lichaamsdeel? Onmogelijk? Toch niet!

Geluid is een trilling. En die kan niet enkel je gehoorbeentjes en trommelvlies laten trillen, maar ook je beenderen of zelfs je tanden. Het principe is net hetzelfde: via je tanden of botten reist de trilling verder naar je binnenoor, waar de vloeistof in het slakkenhuis begint te vibreren. Zo bewegen ook de haartjes op de binnenkant van het slakkenhuis, waardoor ze een elektrisch stroompje opwekken, dat via de gehoorzenuw naar de hersenen gaat. Daar wordt de trilling dan vertaald in geluid.

Stinkende lekkernij
Wat is er speciaal aan de vrucht durian’? Het ziet er uit als een kastanje met de grootte van een kokosnoot, maar toch zijn het niet de looks die de tropische vrucht zo bijzonder maken. Maar waarom is durian dan wel wereldberoemd?
De durian heeft de twijfelachtige eer om de meest stinkende vrucht ter wereld te zijn. 

Zijn ongelooflijk penetrante geur wordt vergeleken met kattenpis en braaksel. Toch wordt de vrucht in Azië regelmatig gegeten. Dat komt omdat deze stinkerd één grote troef heeft: het is een van de meest voedzame vruchten ter wereld, boordevol antioxidanten.

Waarom sta je met rode ogen op partyfoto’s?
Ofwel sta je er met je ogen dichtgeknepen op, ofwel met twee knalrode kijkers. Hoe komt het toch dat geen enkele selfie of snapshot op feestjes wil lukken? De grote boosdoener is de flits. Je ogen hebben zich aangepast aan de donkere partyruimte: je pupillen staan wijd open om zoveel mogelijk licht op te vangen. Maar dan valt ineens de felle lichtstraal van de flits erop. Je ogen krijgen geen tijd om zich aan te passen, waardoor die straal op je vaatvlies, aan de achterkant van je oog, valt. Dat vaatvlies zit vol kleine bloedvaatjes, en die zijn rood. Als iemand met rode ogen op een foto staat, zie je dus eigenlijk zijn goed doorbloede vaatvlies.

Waarom kan je jezelf niet kietelen?
De plekjes die het meest gevoelig zijn voor kietelen — je oksels, hals en voeten — zijn ook je meest kwetsbare lichaamsdelen: ze bevatten veel zenuwuiteinden die dicht bij het huidoppervlak liggen. Om die te beschermen, trekken we ze weg als we er gekieteld worden. Er wordt dan een gebied in onze hersenen getriggert dat instaat voor de verwerking van pijn. De stimulatie van dat hersengebied zet ons aan tot lachen.

Dat we ons willen beschermen, komt omdat het kietelen ons verrast: omdat we het niet verwachten, voelen we ons aangevallen’. En voila, daar heb je de reden waarom je jezelf niet kunt kietelen: je kunt jezelf niet verrassen. Je hersenen weten vooraf al wat je van plan bent. 

Mis geen enkele aflevering en abonneer je op ons YouTube-kanaal!