Reuzendino’s met nesteldrang

De titanosauriërs waren reuzen uit het dino-rijk. Ze konden wel 30 meter lang en 70.000 kilo zwaar worden. Met gestrekte nek hadden ze door het raam van een vijf verdiepingen tellend gebouw kunnen kijken. Ondanks dat indrukwekkende uiterlijk waren het goedaardige planteneters mét een nesteldrang.
Titanosaurus

In de Narmada-vallei in Centraal-India vonden paleontologen de afgelopen jaren al ontzettend veel fossielen terug uit het late Krijt-tijdperk (dat is vlak voordat de dinosaurussen uitstierven). Aan dat lijstje mogen ze sinds kort ook 92 fossiele nesten toevoegen, met daarin 256 titanosauriër-eieren van zo’n 17 centimeter groot. Best klein voor zo’n reuzendino’s!

Archeologisch kraambezoek

Het kraambezoek’ van de paleontologen aan deze broedplaats leerde hen heel wat over de leefgewoonten van de titanosauriërs. Zo vonden ze dat de reusachtige dino’s hun eieren deels in ondiepe kuilen begroeven, net zoals hedendaagse krokodillen dat doen. 

Omdat de afstand tussen de verschillende titanosauriër-nesten eerder beperkt was, vermoeden de wetenschappers ook dat de gigantische dino-mama’s en ‑papa’s hun pasgeborenen al snel alleen achterlieten. Zo vermeden ze dat ze per ongeluk op hun jongen stapten.

Broedkolonie

Verspreid over het gebied werden er alvast heel veel nesten dicht bij elkaar gevonden. De wetenschappers denken dan ook dat de titanosauriërs, net als 13% van de vogels vandaag, gezamenlijk broedden in een broedkolonie. 

Daarnaast werden er ook verschillende afwijkingen gevonden in de eieren. Zo ontdekten ze bijvoorbeeld een ei-in-een-ei’. Iets wat enkel nog maar bij vogeleieren is gezien. Dat doet vermoeden dat de manier van voortplanting bij de titanosauriërs lijkt op die van moderne vogels: ze maakten mogelijk het ene na het andere ei.

Nog niet uitgegraven

Alle tot nu toe gevonden dinosaurus-nesten in Centraal-India vormen samen een +/- 1000 kilometer lang gebied dat een van de grootste dinosaurusbroedplaatsen ter wereld vormt. En de onderzoekers zijn nog lang niet uitgegraven. Het is een kwestie van tijd tot er weer nieuwe archeologische vondsten boven komen die ons nog meer kunnen vertellen over het leven van de dinosaurussen.