Grote schoonmaak in je lichaam
Vasten is een moment van bezinning en helpt je discipline en vasthoudendheid te kweken. Maar welk effect heeft het op ons lichaam? Best wel wat — als we de wetenschap mogen geloven. Vasten geeft jouw lichaam én geest namelijk een ‘boost’.
Periodiek vasten zorgt ervoor dat je lichaam zijn eigen afval beter opruimt. Of meer wetenschappelijk gezegd: het stimuleert autofagie — het wegwerken van beschadigde onderdelen van cellen. Zo krijg je een gezonder lichaam én brein, want ook de moleculen gelinkt aan geheugenziektes als alzheimer worden — zo vermoedt men toch — aangepakt.
Niet eten? Blijer gevoel!
Hoewel sommigen wel eens humeurig durven te worden van te weinig eten, ontdekten onderzoekers in een Duits kuuroord dat mensen die een lange periode heel weinig eten net béter gezind worden. De onderzoekers suggereerden dat er na enkele dagen vasten endorfines vrijkwamen — ook wel het gelukshormoon genoemd.
Effect overal voelbaar
De effecten van vasten laten zich in heel je lichaam voelen. Het begint in je brein, dat verbonden is met alle orgaansystemen die betrokken zijn bij de energie-opname. In je hersenen verandert de chemie en de activiteiten van de netwerken — en dan vooral in de hippocampus, het striatum, de hypothalamus en de hersenstam. Die staan in voor belangrijke lichaamsfuncties, zoals het geheugen, de voedselopname en vertering, de bloedsomloop en de lichaamsbeweging. Zowel in de organen als in het brein remt vasten schadelijke afbraakprocessen, veroorzaakt door ontstekingsreacties en oxidatieve stress, af.
Een lang en hongerig leven
Snel allemaal beginnen vasten, dus? Dat durven wetenschappers dan weer niet zeggen. Het is nog niet duidelijk hoe lang en strikt je precies moet vasten om ten volle van de voordelen te profiteren, en men weet ook nog niet wat de gezondheidseffecten op lange termijn zijn.
Wat ze wél al weten, is dat knaagdieren die minder calorieën eten langer leven en dat calorie-vermindering bij een studiegroep van resus-apen zorgt voor minder ouderdomsziekten. Een beetje honger op tijd en stond is dus misschien toch zo slecht nog niet …
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht