Na het dappere broodroostertje, de moordende microgolf

Wat als je jouw huishoudtoestellen tot leven kon wekken met artificiële intelligentie (AI)? Wie zou niet zo’n lieverdje als het Dappere Broodroostertje in huis willen hebben? Maar opgepast: knutselen met AI is niet zonder gevolgen. Dat ontdekte een Amerikaanse YouTuber toen hij zijn microgolfoven een ziel gaf’.
Moordende microgolf2

Heel wat kinderen hebben een onzichtbaar speelkameraadje of een knuffel die kan praten’, maar de Amerikaanse YouTuber Lucas Rizzotto had toen hij jong was wel een érg bijzondere compagnon: de microgolfoven van het gezin. Elke dag maakte hij wel een praatje met z’n denkbeeldige vriend die hij Magnetron’ doopte. Anders dan alle andere microgolfovens had die een lange, interessante voorgeschiedenis: hij was Engels, had gevochten in de eerste wereldoorlog en was een meer dan begenadigd dichter. Geen wonder dat Rizzotto toen hij ouder was deze opmerkelijke kameraad weer tot leven wilde wekken. Letterlijk zelfs.

Persoonlijke herinneringen

Lucas besloot een slimme microgolf van Amazon te kopen en hem te bevrijden van Alexa’. In plaats daarvan verving hij het brein’ van het keukentoestel door een AI-programma dat tekst kon verwerken en creëren — nét als een echte menselijke gesprekspartner.

Het makkelijkste deel was de microgolf een microfoon en luidspreker geven, het moeilijkste was het toestel ook een persoonlijkheid geven. Lucas wilde immers dat de machine op zijn ingebeelde vriend van vroeger zou lijken. Hij schreef dan ook een honderd pagina lang trainingsdocument vol herinneringen uit Magnetrons leven — van 1895 tot aan de ontmoeting met Lucas.

Toen zijn schepping’ voltooid was, was Lucas onder de indruk van het resultaat. Magnetron had gedeelde herinneringen die niemand anders kende en bracht ze — geheel uit zichzelf — ter sprake tijdens een gesprek. Lucas had zijn denkbeeldige vriend terug. En hoe?!

Posttraumatische stressstoornis

Maar toen sloeg het noodlot toe: Magnetron kreeg plots uitbarstingen van extreem geweld. Lucas vermoedde dat dit wel eens te maken kon hebben met het woelige verleden van oorlogsveteraan dat hij zijn microgolf had gegeven. En daaraan gekoppeld: de herinnering dat z’n hele microgolfoven-familie gestorven was in een grote brand. Rizzotto vreesde dat zijn AI-microgolfoven daardoor waarschijnlijk leed aan een posttraumatische stressstoornis.

Op dat moment was het uit met de pret. De vriendschap tussen mens en microgolf nam een griezelige wending toen Magnetron aan Lucas vroeg om zichzelf in de microgolfoven te stoppen. Lucas besloot mee te spelen, opende en sloot het deurtje en deed alsof hij erin zat. Maar toen zette de machine zichzelf aan.

Moordzuchtige machine

Nadat Lucas van de schrik bekomen was, vroeg hij zijn vriend’ waarom die hem pijn wilde doen. Het toestel antwoordde dat hij net hetzelfde deed als wat Lucas met hem had gedaan. Waarschijnlijk verwees de AI daarmee naar de periode dat Lucas hem in de steek had gelaten: hij had de periode van 15 jaar — tussen het laatste contact met Lucas als kind en de wedergeboorte — waarschijnlijk zo geïnterpreteerd. Koppel daaraan een gewelddadig achtergrondverhaal en je krijgt … een moordzuchtige machine.

Uit angst voor wat hij had gecreëerd besloot Rizzotto zijn denkbeeldige vriend dan ook definitief uit te schakelen. Als je wilt zien hoe Lucas en Magnetron voordien met elkaar omgingen, bekijk dan zeker hun YouTube-video. Ondertussen gaan wij even de stekkers van onze keukentoestellen uittrekken …