Levende grafiek

Er gingen maandenlang brainstorms, probeersels op pen en papier, online tests, try out videoshoots … aan vooraf, maar eindelijk is hij er dan: de enige echte Technopolis STREAM weblog!
Levend histogram2

Voortaan bestoken we je hier – abonneer je zeker ook op ons fonkelnieuwe YouTube-kanaal — met de übercoolste weetjes, zetten we onze uitdagendste projecten in de kijker (kijk maar eens naar de exploten van ons onvolprezen zeepkistenraceteam) en dagen we je uit om onze favoriete proeven uit te proberen (of juist niet).

Technopolis-team

Vandaag stellen we graag het Technopolis-team voor, kwestie van te weten met wie je te maken hebt. We vroegen onze medewerkers om in een aantal rijen te gaan staan, gesorteerd volgens hun lengte (aaah, die herinneringen aan de turnlessen van weleer). In de banner bovenaan zie je het resultaat in een levende grafiek (met een deel van de medewerkers), de traditionele grafiek ziet er zo uit:


Je zou verwachten dat je bij een voldoende grote steekproef – hier zijn het er 71 – een verdeling krijgt die lijkt op de normaalverdeling (een paar heel kleine mensen, een paar heel grote, en vooral veel in het midden). Maar omdat het hier gaat om een mix van mannen en vrouwen, gaat die vlieger niet op. De gemiddelde Belgische vrouw (165,5 cm) is immers heel wat kleiner dan de gemiddelde Belgische man (181,7 cm), waardoor je een bimodale verdeling krijgt (de metingen zijn verdeeld rond twee gemiddelden). 

Wie is de grootste? 

De Belgische Jan Modaal is trouwens de tweede grootste ter wereld – alleen Nederlandse mannen zijn met gemiddeld 182,5 cm nóg groter. Bij de vrouwen voert Letland de ranking aan (169,8 cm). Gemiddelden van over de hele wereld kan je raadplegen op deze interactieve kaart(gebaseerd op een onderzoek uit 2016). De laatste eeuw is de Belgische man ongeveer 14,5 cm langer geworden!

Dat we alsmaar langer worden, wijten de meeste onderzoekers aan onze voeding. Die wordt alsmaar calorierijker, met de nadruk op vlees en zuivel. Maar er moet nóg een oorzaak zijn, want het dieet van de doorsnee Nederlander verschilt nu ook weer niet zó veel met dat van andere Europeanen. Een onderzoeker aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine vond … dat lange Nederlandse mannen gemiddeld méér kinderen krijgen! Daardoor raken de genen voor een lang postuur er dus steeds wijder verspreid en blijft de Nederlandse populatie groeien – letterlijk dan. Een sterk staaltje van natuurlijke selectie!

Het oudste levende histogram werd volgens Statpics genomen in 1901, aan de University of Chicago. Op de foto zijn enkel mannelijke studenten te zien, t is te zeggen: je ziet de hoeden op hun hoofd.