Kan potjestraining voor koeien de wereld redden?

In de wei, de stal, ergens onderweg: voor een koe steekt het zo nauw niet waar ze haar behoefte doet. Totdat Duitse en Nieuw-Zeelandse wetenschappers zich ermee gingen bemoeien. Zij gaven jonge koeien … potjestraining. Om zo het wereldwijde klimaatprobleem te bestrijden.
Koeien3

In Duitsland grazen er vandaag koeien die hun urine niet meer zomaar laten lopen, maar netjes naar het toilet gaan wanneer de nood het hoogst is. Dat is de verdienste van o.a. het Leibniz Institute for Farm Animal Biology. De onderzoekers gaven 16 kalveren een MooLoo Training (Moo naar het geluid van een koe, Loo naar het Engelse woord voor wc).

Hoe verliep de potjestraining?

Koeien zindelijk maken verloopt — in grove lijnen — hetzelfde als de potjestraining van peuters. Een deel van de stal werd afgebakend als toiletruimte en de kalveren werden daarin geplaatst. Plasten ze? Dan ontvingen ze iets lekkers. Want zo’n beloning werkt, net als bij kinderen, ook bij kalfjes.

Toen moesten de onderzoekers de dieren zover krijgen dat ze ook op eigen initiatief naar de plaszone gingen. Daarvoor werkten ze naast een beloning ook met een bestraffing: deden de kalveren hun behoefte elders? Dan spoten de onderzoekers een beetje koud water op de dieren. De MooLoo Training duurde zo’n twee weken. Na afloop deden maar liefst 11 van de 16 kalfjes drie van de vier keer hun gevoeg in de toiletzone.

Waarom een koe zindelijk maken?

De wetenschappers hadden een erg goede reden voor de potjestraining. Ze willen er het klimaatprobleem mee aanpakken dat ons en de biodiversiteit bedreigt. Een koeienplas zit immers vol stikstof. Wanneer de urine de grond insijpelt, ontstaat er lachgas (N2O). Dat is een broeikasgas dat erg lang in de atmosfeer blijft hangen en zo bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Koeien zindelijk maken — waardoor we hun urine kunnen opvangen en behandelen — zorgt ervoor dat er minder schadelijk gas vrijkomt.

Alle koeien op t gemak

Hoewel alle beetjes helpen, zijn 11 zindelijke kalveren natuurlijk niet voldoende. Het wordt dus een kwestie van opschaling. Maar honderden koeien trainen? Dat zou een boer te veel tijd kosten. Daarom willen de onderzoekers de MooLoo Training nog zoveel mogelijk automatiseren, bijvoorbeeld via sensoren die de urine detecteren en dan de systemen voor beloning of bestraffing activeren. Over een paar jaar zitten dus misschien wel alle koeien netjes op het toilet.


Deze blog kadert binnen de duurzame ontwikkelingsdoelstelling: Klimaatactie (SDG13). Als SDG Voice 2021 laat Technopolis jullie graag kennismaken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Meer info op: https://​www​.sdgs​.be/nl/