Kan nog eventjes snoozen kwaad?

You snooze, you lose!
Spring jij meteen — met het juiste been — uit bed als de wekker rinkelt of draai jij je liever nog even om? We feel you. Niets zo verleidelijks als nog wat snoozen. Maar helaas, deze guilty pleasure is niet zo onschuldig als hij lijkt.
Snooze2

Nog vijf minuutjes … Jij bent niet de enige die s ochtends nog eens op de snooze-knop duwt. Het voelt dan ook ontzettend goed om je nog eens om te draaien. Dat komt omdat je lichaam serotonine aanmaakt als je in slaap valt, en dit kalmerende stofje maakt je gelukkiger. Elke keer als we indutten krijgen we dus dat zalige gevoel, opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Snoozen maakt je suf

Ondanks het feit dat je meermaals serotonine aanmaakt, heeft snoozen — jammer maar helaas — ook heel wat nadelen. We doorlopen immers verschillende slaapfasen: de lichte slaap, de diepe slaap en de REM-slaap. Haalt de wekker ons uit zo’n diepe slaap? Dan voelen we ons nog erg suf, waardoor we dus snel op die snooze-knop duwen. Maar tijdens dat snoozen is onze slaapkwaliteit erg laag en worden we vaak nog suffer weer wakker.

Snoozen verstoort de REM-slaap

Niet alleen het ontwaken laat te wensen over, snoozen kan ook ons dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. Als je door het snoozen je REM-slaap (meermaals) onderbreekt, krijg je minder kans om — al dromend — de gebeurtenissen en emoties van de vorige dag te verwerken. En dat kan zijn sporen nalaten: je functioneert overdag minder goed.

Zet je biologische wekker 

Zet je wekker dus zo laat mogelijk en sta meteen op. Of nog beter: gooi je wekker helemaal buiten. In de ideale wereld ontwaak je vanzelf. We slapen steeds in cycli van om en bij de 90 minuten. Heeft je lichaam genoeg gerust? Dan ontwaak je aan het einde van zo’n cyclus automatisch. Je lichaam maakt dan dopamine aan dat de slaperigheid onderdrukt. Dit vraagt wel om een vast ritme (steeds op tijd en rond hetzelfde uur naar bed) en om een schooljuf of baas van wie je wat later mag toekomen.