IJs op doktersvoorschrift?

Wat als een medische behandeling plots vervangen wordt door een ijsje? Het klinkt vreemd. Toch gebeurde het bij een groep patiënten die chemotherapie ondergingen mét succes, zo blijkt uit een Pools onderzoek.
Ijsje2

Patiënten die strijden tegen kanker krijgen vaak af te rekenen met heel wat vervelende bijwerkingen van hun behandeling. Zo kan na een chemokuur met het middel melfalan bijvoorbeeld het slijmvlies van hun mond ontsteken. Een lastige, pijnlijke bijwerking, waardoor de patiënten niet goed meer kunnen eten.

Cryotherapie

Om orale mucositis — de ontsteking van het slijmvlies in de mond — te voorkomen, passen dokters traditioneel cryotherapie’ toe. De patiënten moeten dan tijdens de chemotoediening ijsblokjes of ijsschilfers in hun mond houden, waardoor de bloedvaten aan de oppervlakte van de mond samentrekken door de kou. Hierdoor is er minder contact van de chemotherapeutische stof met het slijmvlies.

Doeltreffend, maar niet aangenaam voor de patiënt, omdat er vaak een pijnlijk koudegevoel ontstaat. Daardoor stoppen de patiënten vaak al met koelen voor de chemotoediening gedaan is, waardoor het niet of minder effectief is.

Van traktatie …

Gelukkig was er voor enkele patiënten onlangs een klein lichtpuntje: in plaats van ijsblokjes kregen ze (water)ijsjes voorgeschreven. Zo wilden Poolse onderzoek(st)ers te weten komen of sabbelen op een koud ijsje ook dergelijke slijmvliesontstekingen kon voorkomen.

Terwijl de melfalan via een infuus hun aderen in liep, mochten 52 van de 74 patiënten drie ijslolly’s eten. Ze moesten dit zo langzaam mogelijk doen en elke hap in hun mond laten smelten.

… tot behandeling

Van de ijseters kreeg uiteindelijk maar’ 29% een mondslijmvliesontsteking. Dat tegenover 59% in de patiëntengroep die geen ijsbehandeling kreeg. De onderzoek(st)ers durven dan ook al voorzichtig concluderen dat doodgewone ijsjes het risico op orale mucositis aanzienlijk kunnen verminderen.

Hoewel er, onder meer door de kleine patiëntengroep, nog verdere onderzoeken nodig zijn, kreeg de studie toch al de Ig Nobelprijs. Dat is de bekende wetenschapsprijs die gaat naar onderzoek dat je eerst doet lachen en dan doet nadenken. Deze effectieve, goedkope — en last but not least — lekkere manier om pijn te voorkomen lijkt ons alvast een terechte winnaar.