De beste studiemethode: vragen & regelmaat
De ene onderstreept als een bezetene, de andere prevelt zijn cursus als een soort van mantra op. Maar wat is nu de beste studiemethode? Enkele Amerikaanse hoogleraren psychologie zochten het uit. Hun voorkeur viel op ‘jezelf overhoren’: vragen stellen — én blijven doorvragen — zorgt ervoor dat de leerstof in je langetermijngeheugen wordt opgeslagen. En ook ‘gespreid studeren’ is volgens hen een aanrader. Vaarwel korte, intense blokperiodes. Welkom regelmatige studiemomenten met intervallen van enkele weken. Zeker voor vreemde talen of wiskunde zorgt dit leren-met-tussenpozen voor de beste resultaten.
De slechtste studiemethode: onderstrepen & lezen
Gooi de fluostiften maar de deur uit, want onderstrepen en markeren heeft — volgens tal van onderzoeken met uiteenlopende proefpersonen — geen enkele zin. Snel en gemakkelijk, dat wel. Maar nuttig? Neen, integendeel. Door het onderstrepen raak je te sterk gefocust op alle afzonderlijke onderdelen, waardoor je de samenhang ervan uit het oog verliest. En ook je leerstof blijven herlezen is niet efficiënt. Je herkent de stof dan wel, maar kent ze niet noodzakelijk.
Oppeppers: waardoor studeer je beter?
Om beter te studeren, heb je geen speciale middeltjes nodig. Een portie slaap is voldoende. Uit een studie van de UGent blijkt dat studenten die gemiddeld zeven uur per nacht slapen een stuk beter scoren dan zij die een uur minder slapen. Dat komt omdat kortslapers minder rem-slaap doormaken, en laat die nu net cruciaal zijn voor het opslaan van kennis. Wat nog helpt? Een gezonde dosis — dus niet té veel — stress. Dat verhoogt je adrenaline- en cortisolgehalte, wat je alerter maakt, waardoor je de leerstof beter kunt opnemen. Ook samen studeren kan helpen: de samenhorigheid werkt stimulerend, je kunt elkaar overhoren of de leerstof uitleggen, en je hebt meteen ook sociale controle.
Brainfood: op het bord van de student
Je kunt je geheugen versterken door de juiste dingen te eten. Wat zeker op het menu moet staan, zijn omega 3‑vetzuren (die zitten in zalm, walnoten, olijfolie en sojaproducten). Bij muizen stimuleren die de groei van zenuwcellen in de hippocampus — het hersengebied dat een rol speelt bij het opslaan van nieuwe kennis in je langetermijngeheugen. Teveel stress om te eten? Niet erg. Ook kauwgom kan helpen om je alerter te maken en je geheugen te verbeteren.
Pauze: minstens even belangrijk
Studeren vraagt veel inspanningen van je brein. Af en toe pauzeren is dus aangeraden. De gemiddelde mens kan twee uur lang onafgebroken productief zijn, maar omdat de precieze periode bij iedereen varieert, heeft je wekker om de twee uur zetten geen zin. Stop liever na bepaalde lesmodules of een bepaald aantal hoofdstukken. Om je brein rust te geven, doe je dan best iets fysieks of creatiefs (neen, Instagram checken of Netflix kijken, valt daar jammer genoeg niet onder).
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht