Hebben we meer last van stress tijdens de zomer?

Ontdek het verrassende antwoord!
Zon, drankjes, barbecues, vakantie,… De zomer moet toch dé meest stressloze van het jaar zijn… Of toch niet? Poolse wetenschappers namen de proef op de som en kwamen tot een merkwaardige ontdekking!
Stress

Het stress-experiment

Voor hun experiment nodigden de wetenschappers van de Poznan University of Medical Sciences een aantal studenten uit voor een speekseltest op 2 winterse én 2 zomerse dagen. Wat bleek? Het cortisol-niveau — het hormoon dat vrijkomt als we ons gestrest of bang voelen — lag tijdens de zomer veel hoger dan tijdens de winter. En dat terwijl de slaap- of eetgewoontes van de testpersonen niet veranderden. Conclusie: niet wanneer het stenen uit de grond vriest, maar wel in de zomermaanden zijn we dus het meest gestresseerd. Maar hoe komt dit dan? Een mogelijke verklaring is dat we meer sporten in de zomer. Hoewel bewegen veel voordelen met zich mee brengt, kunnen work-outs ook gelinkt worden aan een (tijdelijk) verhoogd cortisol-niveau.

Het effect van cortisol

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt als je gestresseerd of bang bent. Maar het zorgt ook voor voldoende suiker, zout en vocht in het lichaam en werkt het ontstekingsremmend. Wetenschappers wisten al dat ziekte, vermoeidheid en bepaalde geneesmiddelen een effect hadden op ons cortisol-niveau, en dankzij de onderzoekers van de Poznan University weten we nu ook dat de seizoenen er een invloed op uitoefenen.

Waarom ervaren we stress?

Ons stress-systeem is eigenlijk een overblijfsel uit onze holbewoner-tijd. Toen liepen we meer kans om een alles verslindend roofdier tegen te komen en hadden we nut aan een functie die ons aanzette tot vluchten’ of vechten’. En dat is precies wat ons stress-systeem doet: bij gevaar geven onze hersenen een signaal aan onze bijnierschors om adrenaline en cortisol aan te maken. Deze hormonen zorgen ervoor dat er energie wordt vrijgemaakt en dat we klaarstaan voor actie. Onze wereld veranderde, maar ons stress-systeem bleef hetzelfde: het reageert nu op belangrijke examens of presentaties zoals het vroeger op wilde dieren reageerde.

Is stress gevaarlijk?

Een beetje stress kan geen kwaad, maar té veel is nooit goed. De verhoogde productie van cortisol zorgt er op korte termijn voor dat we ongezond gaan eten — we krijgen veel zin in vette, suikerrijke voeding — en op lange termijn dat onze weerstand en ons geheugen erop achteruit gaan. Te vaak te veel stress ervaren is nefast voor je lichaam: je hart- en bloedvaten lijden eronder, je krijgt spijsverteringsproblemen en je voelt je voortdurend uitgeput.

Hoe bewaar je je zomerse cool’?

Hoe ga je een stressloze zomer tegemoet? Het is moeilijk om lichamelijke reacties tegen te gaan, maar gelukkig kunnen we ons stressgevoel toch verminderen. Wetenschappers zien een relatie tussen je stressbestendigheid en je gezondheid. Het beste wat je deze zomer dus kunt doen is: genoeg slapen, gezond eten en voldoende chill-momentjes inplannen waarop je lekker ontspant. En — het leukste van al — lachen verlaagt ook je cortisol-niveau, dus je moet vooral heel veel plezier maken. Zeg dat de wetenschap het gezegd heeft!