Embrace Your Geekness Day

Pokémons fans, LARP-ers, Marvel lovers,… Het is jullie time to shine, want vandaag is het Embrace Your Geekness Day! Op deze heuglijke dag delen alle geeks uit de hele wereld trots al hun passies (de ene soms al wat vreemder dan de andere) met de hele wereld en met elkaar. Speciaal voor de gelegenheid zetten daarom we 4 van onze Technopolis-geeks en hun hobby’s in de picture.
Geekness banner

Jorik, de LARP-er

Mijn geeky hobby is LARP. Dat staat voor Live Action Role Play. Hierbij dompel je jezelf een weekend lang onder in een andere wereld, die bevolkt is door je medespelers en wordt vormgegeven door een team dat vanuit een centrale locatie alles in goede banen leidt. Je beleeft avonturen, vreest voor je leven, beraamt stiekeme plannen of brult in de frontlinie in een gigantisch gevecht. Je probeert je personage zo goed mogelijk neer te zetten, geholpen door een spelsysteem dat je een basis geeft om je eigen creatie rond uit te bouwen. Ben je een prater of een barbaar? Een geslepen handelaar of een achterbakse crimineel? Een edeldame of een nar? En hoe overleef je in een wereld die door de spelleiding gevuld wordt met intrige en gevaar?

Als spelleider ben je tegelijk acteur en regisseur, decorbouwer en logistiek organisator. Je studeert tabellen en spelsystemen, hangt tot over je oren in de contactlijm en acrylverf, beantwoordt zevenhonderd mails van enthousiaste spelers, hijst je wanneer nodig in een trollenpak om een stevig pak slaag te gaan uitdelen, en zorgt er intussen voor dat er genoeg wc-papier mee is. Je streeft naar de ultieme spelbeleving… en tegenwoordig doe je dat met alle technologische snufjes die je op de kop kunt tikken. Camera’s, schermen, rookmachines, vuurwerk en audio-installaties… alles om te zorgen dat er achteraf nog weken over jouw evenement wordt nagepraat.”

Eline, de Roleplay chick

Bij een roleplay spel vorm je met andere spelers een party en beleef je samen een avontuur in de fantasiewereld van de Dungeon Master. Om goed te kunnen roleplayen moet je samen met je party leden strategisch nadenken over wie welke aanval wanneer doet om een bepaalde vijand te kunnen verslaan. Neem het van mij aan: als de druïde het beest heeft vast gezet met lianen is het geen strak plan om als magiër met vuurballen aan te vallen want dan breekt het beest terug vrij en ben je nog verder van huis!

Als Dungeon Master is het jouw rol om te bepalen wat voor type vijand je op het pad van de party stuurt: Daarbovenop moet je op veel verschillende situaties voorbereid zijn, want wie zegt dat de party wel doet wat jij in gedachten had? Aanpassingsvermogen is key!Kortom: een zeer leuk, interactief en strategisch spel waarbij je even kan verdwijnen in een andere wereld!

Ben, de birdman 

Ben is een fervent vogelspotter. Ik beken: mijn passie voor de vliegende beestjes neemt soms zodanige vormen aan dat ik de omgeving rondom mij soms compleet durf te vergeten, wat me wel al eens in een gevaarlijke situatie heeft gebracht. Zo kwam ik op reis bijna in botsing met een vrachtwagen toen ik al sturend reikhalzend een glimp trachtte op te vangen van een biddende slechtvalk. Ook sukkelde ik bijna in een gapend ravijn toen ik het nest van een vale gier van dichterbij wou bewonderen.

Net zoals zovele andere collega-vogelaars betrap ik mezelf er wel eens op dat ik, wanneer mijn hobby ter sprake komt, ongevraagd in het rond begin te strooien met de moeilijkste Latijnse benamingen van bepaalde vogels — of nog erger: de geluiden ervan begin te imiteren. Ik kan er niets aan doen, het is gewoon sterker dan mezelf. Maakt dit me een geek? For sure! Maar hé, ik draag die geuzennaam maar al te graag. Bovendien staat het als een paal boven water dat er in ieder van ons een geek schuilgaat.”

Ilse, de brei(n)ster

Breien en Haken vind ik leuk omdat je vanuit « het niets » iets heel leuk kan creëeren met je eigen handen.Bij deze hobby komt echter best wel wat wiskunde, denk- en voorbereidingswerk kijken. Het start al met de keuze van de dikte van de wol en de grootte van de haaknaald. Hoe groter de haaknaald, hoe losser de steken. Hoe kleiner de haaknaald, hoe vaster de steken (en hoe moeilijker om verder te werken in de voorgaande rij). Voordat je begint aan je echte werk, maak je eerst een proeflapje. Aan de hand daarvan kan je uittesten hoe de stof reageert, hoeveel draad je nodig hebt en hoe groot de steken uitvallen. Hierop baseer je je dan om het uiteindelijk aantal steken te bepalen voor je echte werk.

Verder is het ook van belang dat je het juiste patroon volgt. Één verkeerde steek in de voorgaande rij, en het patroon is om zeep. Dan kan je alle steken weer los maken en dat hele deeltje terug opnieuw beginnen haken of breien. Ook meerderen of minderen van steken moet je verdelen over meerdere rijen. Je kan moeilijk van vijftig naar één steek gaan in één rij. Delen en vermenigvuldigen komen hier dus ook vaak aan bod!