Eindhalte maan?

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA droomt van een trein op de maan. Anders dan op aarde zal die niet rijden maar zweven. Hoewel het klinkt als sciencefiction, komt de mogelijke realisatie van zo’n maantrein toch steeds dichterbij.
Maan

Waar we eerst al blij waren met a small step’ droomt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nu van een permanent bewoonde maan. Die kan dan – in een nog verdere toekomst – de tussenstop zijn voor frequente reizen naar Mars.

FLOAT

Bij die sciencefiction-achtige plannen hoort de uitbouw van een volledig maan-ecosysteem: met een mini-kernreactor, een moderne maancabine, een maanauto … én een maanspoorweg. Die komt tot leven via het project Flexible Levitation on a Track (FLOAT), dat NASA wil gebruiken om snel vrachtladingen over de maan te transporteren. Het project werd voor het eerst voorgesteld in 2021 en werd intussen weerhouden om verder te onderzoeken.

Zwevende robots

FLOAT zal er niet uitzien als een trein op aarde. Geen wagons en rails dus, maar wel robots die over een flexibele baan hoveren. Die baan zal bestaan uit drie lagen: een grafietlaag die ervoor zorgt dat de robots via diamagnetisme (een onzichtbare kracht die bepaalde materialen afstoot als je ze in een magnetisch veld plaatst) zullen zweven, een flex-circuitlaag die elektromagnetische stuwkracht creëert zodat de robots gecontroleerd over de baan voortbewegen, en een dunne zonnepaneellaag die stroom opwekt.

NASA/​Ethan Schaler

Maanmissie

Deze FLOAT-banen kunnen meteen over het maanoppervlak worden uitgerold, zonder grote bouwwerken ter plaatse. Maar toch zal het nog even wachten zijn voor de plannen werkelijkheid worden. In de jaren 2030 zou de FLOAT-trein operationeel moeten zijn. Belangrijk is dat er eerst opnieuw mensen naar de maan worden gestuurd – wie gaat die trein anders installeren en gebruiken? – en dat plant NASA pas ten vroegste in 2026.

Gebeten door wetenschap? Plan een dagje Technopolis!

Koop je tickets

Boek je klasbezoek

Bronnen: