Eén bolletje vanille met … bevergeil?

Lees jij vaak de ingrediëntenlijst van voedingsproducten? Misschien toch maar eens doen, want soms zitten er verrassende smaakmakers bij. Zoals die portie bevergeil in een doos vanille-ijs. Wablieft?! Jawel, bevergeil. Heerlijk zoet van geur en lekker bitter van smaak.
Bever2

Meestal houden producenten het op natuurlijke geur- en smaakstoffen’, maar soms verduidelijken ze dat en vermelden ze bijvoorbeeld castoreum’ op hun doos vanille-ijs of pak koekjes. Al klinkt dat nog steeds erg vaag. En niet zonder reden. Castoreum is immers een synoniem voor … bevergeil. Die stof wordt al eeuwen gebruikt in parfums, maar toen men ontdekte dat castoreum ook de smaak van vanille versterkt, deed het ook zijn intrede in de voedingsindustrie.

Tussen de billen

Castoreum — of laten we het goedje maar bij zijn naam noemen: bevergeil — ziet er uit als bruin slijm. De stof wordt gevormd tussen de billen van een bever. Het dier heeft daar twee zakjes naast zijn geslachtsorgaan die de geurige vloeistof afscheiden. Daarmee bakent hij zijn territorium af en … tja, kruidt’ hij ons eten. Terwijl de meeste anale afscheidingen stinken door de bacteriën in de darmen heeft castoreum eerder een zoetige, muskusachtige geur, met dank aan het unieke dieet van de bever dat bestaat uit bladeren en schors.

Bevers melken

Toch hoef je nu niet meteen afscheid te nemen van je bolletje vanille-ijs. Hoewel het een erkend voedingsadditief is, is de kans klein dat er castoreum in een van de door jou gekochte voedingsmiddelen zit. Castoreum is immers erg moeilijk in grote hoeveelheden te verkrijgen: om wat van het kleverige spul te pakken te krijgen, moet je niet alleen een bever vangen — terwijl de Europese soort bij ons al beschermd is — maar ook nog eens verdoven en melken’.

Kunstmatige vanille

Waar die opvallende vanille-smaak in je koekje of bolletje ijs dan hoogstwaarschijnlijk wél vandaan komt? Waarschijnlijk niet van echte vanille, want die is door de hoge vraag haast onbetaalbaar. De producenten gebruiken meestal synthetische vanille-aroma’s.

Nieuwsgierig naar meer wetenschap? Plan een dagje Technopolis!

Koop je tickets

Boek je klasbezoek