Dihydroxyaceton: de zonnigste der moleculen

Klaar voor de zomer?
Droom jij stiekem ook al van de zomer? Wij ook! Alleen moeten we onze witte-benen-angst nog overwinnen. Gelukkig is er dankzij chemie overal een oplossing voor, dus ook voor dit probleempje! In dit geval kunnen we rekenen op de molecule dihydroxyaceton’ — het actieve bestanddeel in de meeste zelfbruiners! Maar wat is er nu zo speciaal aan die molecule?
Bruinen tan

Toevallig ontdekt

Dihydroxyaceton — of makkelijker gezegd, DHA — is een suikermolecule die we uit suikerriet kunnen halen. Breng je het aan op je huid? Dan reageert het met de bovenste huidlaag en kleurt het die bruin. Dat ontdekte onderzoekster Eva Wittgenstein in de jaren 50. Zij gaf DHA aan kinderen met de ziekte van von Gierke. Maar toen die ermee morsten, kregen ze een bruine vlek op hun huid die er maar niet afging. Zo werd de zelfbruiner per ongeluk ontdekt!

Hoe meer, hoe bruiner!

Vroeger durfden zelfbruiners wel eens oranje uit te slaan, maar intussen ontdekten wetenschappers dat als ze DHA vloeibaar maken en er nog wat extra aminozuren aan toevoegen, het resultaat mooi brons wordt. Hoe meer DHA er in de tube zelfbruiner zit, hoe donkerder de huid wordt gekleurd. Het resultaat is altijd tijdelijk: DHA blijft vooral op de bovenste huidlaag zitten, dus wanneer die zich vernieuwt of wanneer je eens goed scrubt, verdwijnt het bruine tintje.