Bouwen met artificiële intelligentie?

Iedereen die al bouwde weet dat het een lang traject is van bouwplan naar eindresultaat. Wat moet dat dan zijn als je een ziekenhuis, wolkenkrabber of kilometerslange brug bouwt? Gelukkig steekt artificiële intelligentie steeds vaker een handje toe op de werf.
A Ibouw

Artificiële intelligentie (AI) is een van de snelst groeiende technologieën ter wereld. Het klinkt misschien nog wat als science fiction, maar eigenlijk kom je het al vaker tegen dan je denkt. De suggesties die Netflix je voorschotelt? Siri die je de dichtstbijzijnde supermarkt wijst? Of de klantendienst die je snel via de chat te woord staat? Allemaal AI!

Wat is artificiële intelligentie?

Artificiële intelligentie — of kunstmatige intelligentie — staat voor slimme machines, software en apparaten die zelfstandig problemen oplossen. Ze imiteren het denkvermogen van de mens en nemen zelf beslissingen. Dat gebeurt op basis van data uit hun omgeving. Deze intelligente computers zijn zich niet bewust van de taken die ze uitvoeren. Ze volgen gewoon’ algoritmes en herkennen patronen. Dat proberen ze steeds beter te doen, want ze leren uit hun eigen fouten. Dat noemen we machine learning.

Nuttig in de bouwsector

AI vormt steeds vaker de basis voor innovatie. Ook in de bouwsector verwacht men er grootse dingen van. Zeker omdat deze technologie goed presteert in onvoorspelbare situaties: ze gaat uit van probabilistische algoritmen’. Dat wilt zeggen dat het rekening houdt met onzekerheden en bekijkt wat de kans is dat iets gebeurt. Het gaat niet uit van een deterministische benadering’, waarbij wordt aangenomen dat bepaalde omstandigheden altijd hetzelfde gevolg hebben. Dat flexibele denkvermogen is erg handig in een sector waarin geen twee werven hetzelfde zijn.

AI op de werf

Artificiële intelligentie kan op de bouwwerf helpen om fouten, vertragingen of risico’s op te sporen én te voorkomen. Via slimme camera’s, waarvan de achterliggende software leerde om materialen en machines te herkennen, kan de bouwplaats in real-time gevolgd worden. De camera’s detecteren automatisch de activiteiten en verzamelen actuele informatie: ligt het betonstorten voor op schema? Verloopt het graven volgens plan? Bevindt niemand zich in een onveilige zone? Kortom, AI houdt de veiligheid, planning, efficiëntie en kosten van het bouwproject voortdurend in het oog.

Toekomstplannen

De mogelijkheden van AI breiden zich steeds verder uit. Zo zijn er naast camera’s vandaag ook al AI-gestuurde, hond-achtige robots die rondlopen om de inspectietaken uit te voeren. De mogelijke toepassingen van machine learning en AI zijn alvast eindeloos in de bouwsector: de technologie kan ook worden ingezet om de ergonomie van de bouwvakkers in de gaten te houden, om restmaterialen duurzaam te hergebruiken op andere werven, of om werven te beveiligen. En neen, we hoeven die zelfdenkende machines niet te vrezen, aldus de experts. Ze zullen de mens niet vervangen, maar wel versterken met een veiligere en productievere werkomgeving.


Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Balloon Inc., More Than Building en ADEB-VBA.