28.000 rubberen drenkelingen

Hoe wetenschappers een miniatuur natuurramp omvormden tot een episch onderzoek!
Eendje4

In 1992 begonnen meer dan 28.000 rubberen badspeeltjes, waaronder ieders favoriete gele eendjes, per ongeluk aan een leerrijke reis rond de wereld.

Geen weer om een eend door te jagen

Het is 10 januari 1992 wanneer een storm boven de Stille Oceaan een groot onderzoek in gang zet. Dat de deelnemers aan het onderzoek 28.000 badspeeltjes zouden zijn, had niemand durven voorspellen. 

Een vrachtschip dat van China naar de VS reist, raakt verstrikt in de storm en enkele zeecontainers belanden onfortuinlijk overboord. Eén daarvan breekt open en laat zo duizenden rubberen badspeeltjes op de wereld los. Waar de noodlottige kapitein met de handen in het haar zit, grijpt oceanograaf Curtis Ebbesmeyer de kans met beide handen aan. De speeltjes zijn perfect voor onderzoek naar oceaanstromingen!

Een goudgele kans 

Nu het kwaad al geschied was, kon er maar beter iets positiefs uit voortvloeien, of dobberen in dit geval. Ebbesmeyer riep de hulp van strandjutters wereldwijd in om de beweging van de eendjes in kaart te brengen. Dat leverde enorm veel waardevolle data op over de wereldwijde oceaanstromingen. 

The Friendly Floatees, zoals de speeltjes gedoopt werden, doken overal ter wereld op. Soms duizenden kilometers van hun initiële plons! Ongetwijfeld drijven er tot op de dag van vandaag nog tal van eendjes in onze oceanen rond. Mogelijk gevangen in één van de afvaleilanden… 

De plastic soep 

Helaas zitten er gigantische hoeveelheden plastic in onze oceanen. Het dobbert niet alleen rond, maar ook dieren eten het op of raken erin verstrikt. Het heeft dus grote gevolgen voor het leven in het water. 

Wil je weten hoe jij je kan inzetten voor een plasticvrije zee? Simpel: weg met die plastic (wegwerp)producten in je huis! Kies voor een hervulbare drinkfles, katoenen lunchzakje, bamboe tandenborstel of ga eens langs bij de verpakkingsvrije winkel. 


Deze blog kadert binnen de duurzame ontwikkelingsdoelstelling: Leven in het water (SDG14). Als SDG Voice 2021 laat Technopolis jullie graag kennismaken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Meer info op: https://​www​.sdgs​.be/nl/