Kan je een bloem van kleur veranderen?

Ontdek hoe een plant water vanuit de bodem tot in de bloem transporteert.
Jij dacht zeker dat water altijd van boven naar beneden stroomt. Niet in een bloem. Die trekt water uit de bodem en transporteert het tot aan het oppervlak van de bloem. Daar verdampt het weer. Hoe een bloem dat doet? Dat ontdek je in deze proef.
Gekleurde bloem

Wat heb je nodig?

  • Grote, witte bloem (bijvoorbeeld een tulp, roos, anjer, lelie…)
  • Schaar
  • 2 glazen
  • 2 kleuren voedingskleurstof
  • Water
  • Een beetje tijd
Gekleurde bloem 2

Aan de slag!

Stap 1: Knip de stengel van de bloem, van de onderkant naar de bovenkant, over 10 tot 15 cm in twee.

Stap 2: Doe een bodempje voedingskleurstof in elk glas. Gebruik twee verschillende kleuren. Vul de glazen verder aan met water.

Stap 3: Zet elk uiteinde van de bloem in een ander glas. Zet de glazen met de bloem op een lichte plaats, bijvoorbeeld op de vensterbank.

Stap 4: Wacht enkele uren. Wat zal je zien, denk je?

Wat gebeurt er?

De kleurstof reist door de stengel tot in de bloem!

Hoe zit dat?

Water reist van het glas naar de bloem via het xyleem. Dat zijn gespecialiseerde cellen in de stengel die kleine kanaaltjes vormen. Water zorgt voor stevigheid: zonder water verwelkt een plant. Daarnaast worden er doorheen het xyleem, samen met het water, een heleboel voedingsstoffen naar de bladeren, bloemen en vruchten van een plant vervoerd. Kijk maar naar de voedingskleurstof: die wordt samen met het water mee omhoog gezogen. Omdat water verdampt, en de kleurstof niet, blijft de kleur in de bloem zichtbaar.

Je kan nu duidelijk zien welke delen van de bloem uit welk glas water gekregen hebben. Zijn er bloemblaadjes met twee kleuren te zien?

Gekleurde bloem

Waar kom je dat nog tegen?

Dankzij het xyleem van de esdoorn kan jij heerlijke esdoornsiroop (of ahornsiroop) over je pannenkoek gieten. In de winter slaan de wortels van de esdoorn heel veel suikers op. In het voorjaar transporteert de boom die via het xyleem naar boven. Mensen maken een inkeping in het xyleem, hangen er een emmer onder en tappen zo het sap van de esdoorn af. Dat moet alleen nog gekookt worden. Zo verdampt het water en blijft er geconcentreerd sap over: de siroop.

Esdoornsiroop
Transversale en longitudinale golven experiment

Een uitstap vol experimenten en nieuwe ontdekkingen?

Daarvoor moet je in Technopolis zijn! Duik samen met je klas of het ganse gezin in de wondere wereld van wetenschap en technologie via talloze interactieve opstellingen, originele demo’s en shows, leerrijke workshops…

Koop je tickets

Boek je klasbezoek

Ben je leerkracht?

Na dit proefje ben je weer een stap dichter bij de realisatie van enkele ontwikkelingsdoelen en/​of eindtermen:

Wiskunde, exacte wetenschappen en technologie:
A-stroom 6.28: De leerlingen leggen de samenhang tussen de verschillende organisatieniveaus in een organisme uit met de cel als basiseenheid.